
„Rolnicy, którzy prowadzą działalność ekologiczną ukierunkowaną na dużą produkcję, narzekają dziś przede wszystkim na bariery administracyjne,z którymi rolnicy nie zawsze sobie radzą, często rezygnujac z działalnosci ekologicznej” - mówi Marian Wójtowicz, prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego."
"Zależy nam na tym, by przybywało nie tylko gospodarstw ekologicznych, ale i polskich konsumentów takiej żywności. 98% naszej żywnosci eksportujemy do krajów unni Europejskiej, ale takze do USA, gdzie nasze produkty są bardzo cenione. Nieco gorzej w tym zestawieniu wypadają mieszkańcy naszego kraju, jednak to także próbujemy zmienć, choćby poprzez edukacje ekologiczną” – mówi Piotr Puchalski, prezes Grupy Producenckiej "Truskawka”.
Konferencję zorganizował Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.