W dniach 6-9 października 2012 r. odbyły się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food. Targi uroczyście rozpoczął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalema. W swoim przemówieniu podkreślił, „targi organizowane, wspólnie przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Związek Województw RP oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspierają rozwój produkcji tradycyjnych polskich produktów, promują naturalną, rodzimą, tradycyjną żywność, a także stwarzają warunki do nawiązywania ciekawych kontaktów handlowych".
Podkarpacie reprezentowane było na Targach przez firmy: Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta, Trafunek Bis Sp. z O.O., Firma PHU „GW Kłaczyńscy" Witold Kłaczyński z Mielca, Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec, Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowa.
W pierwszym dniu Targów zostały przyznane prestiżowe nagrody „Kulinarne Perły 2012". Jak podkreślił minister, wyróżnienie przyznane zostało za atrakcyjną formę promocji regionu, produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulturowego. Jest to ostatni etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", który ma na celu identyfikację produktów o niepowtarzalnych walorach smakowych posiadających swą własną historię i tradycje kulinarną. Podkarpacie otrzymało 3 nagrody za :
1 „Kiełbasę suchą markowską"- Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta,
2.„Pierogi z soczewicą "-Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec, Wacław Piędel
3.„Krupiak" - Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów, Jolanta Tabor
Podkarpackie może się także poszczycić również nagrodami, które zostały przyznane w kategorii Polski Producent Żywności. Otrzymali je: Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus" z Pilzna oraz Firma PHU „GW Kłaczyńscy" Witold Kłaczyński z Mielca.
Wyjazd do Poznania na Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food był doskonałą okazją do promocji Województwa Podkarpackiego, a także do pogłębienia współpracy między Województwem Podkarpackim a innymi polskimi regionami.
Monika Sterer
Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej