Otwórz/zamknij mapę strony
Strona archiwalna, zawiera treści umieszczane w okresie od stycznia 2011 do marca 2022 roku.

pomoc ukraina 2

pomoc ukraina 3

 

120701-festiwal-gornoW niedzielę 1 lipca w Górnie odbyły się VI Targi Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. W sumie zaprezentowało się 94 producentów żywności tradycyjnej i tyleż produktów zgłoszono do konkursu. Samorząd Województwa Podkarpackiego reprezentowany był przez Marszałka Mirosława Karapytę, Wicemarszałka Zygmunta Cholewińskiego, Przewodniczącą Sejmiku Województwa Podkarpackiego Teresę Kubas - Hul oraz Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Gospodarki Wodnej Marcina Ciźlę.

Produkty konkursowe oceniała komisja w następującym składzie:

  1. prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak - Prorektor ds. kształcenia Politechnika Rzeszowska,
  2. Adam Skiba - Z-ca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego
  3. Tadeusz Płoszaj – Dyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,
  4. Wojciech Słowik - Kierownik Oddziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Departamencie Rolnictwa i Gospodarki Wodnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego,
  5. Dr inż. Eugeniusz Bernat – Przewodniczący Rady Nadzorczej ZM SMAK-GÓRNO,
  6. Bogusław Kida – Zastępca Burmistrza Gminy i Miasta Sokołów Małopolski,
  7. Krzysztof Zieliński- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „PRO CARPATHIA”

 

  1. W kategoriiNajsmaczniejsze sery i inne produkty mleczne”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Gospodarstwo Ekologiczne „Zuza” Zabratówka za „Ser kozi dojrzewający w czosnku niedźwiedzim”

    II.Koło Gospodyń Wiejskich Dylągowa za „Ser biały w zalewie”

    III.Koło Gospodyń Wiejskich Wydrze za „Ser smażony z kminkiem”

  2. W kategorii „Mięso świeże oraz produkty mięsne”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Zakład Mięsny Smak Górno za „Kiełbasę suchą drobiowa pieczoną”

    II.Małgorzata Bazan za „Kaczkę nadziewaną”

    III.Koło Gospodyń Wiejskich Koziarnia za „Rolada z kurczaka”

  3. W kategorii „produkty rybołówstwa”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Stowarzyszenie Zawisłocze Pilżnieńskie za „Kleń w sosie koperkowym”

    II.Trafunek z Dębowca za „Galantyna z karpia”

    III.Stanisław Smalisz za „Ryba faszerowana kurkami”

  4. W kategorii „Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Anna Filip Błędowa Tyczyńska za „Dżem z rabarbarem”

    II.Maria Bosek Połomia za „Powidło malinowe zapiekane”

    III.Aneta Uliasz Miłocin Zaczernie za „Papryka konserwowa w sosie własnym”

  5. W kategorii „Wyroby piekarnicze”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Bogusław Tupaj Piekarnia „Zuza” za „Chleb na zakwasie z ziarnami”

    II.Koło Gospodyń Wiejskich Danuta Krok za „ Chleb żytni na zakwasie z perzem”

    III.Grażyna Urban Węgliska za „Chleb wiejski”

  6. W kategorii „Oleje i tłuszcze”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Ewa Giełdon Wola Piaskowa za „Olej lniany z lubczykiem”

    II.Teresa Nycz Błędowa Tyczyńska za „Masło wiejskie osełkowe”

    III.Stanisława Surmacz Sonina za „Masło ekologiczne wiejskie”

  7. W kategorii „Miody”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Koło Gospodyń Wiejskich Węgliska Teresa Dobek za „Miód rzepakowy”

    II.Adrian Jerzy Hammer za „Miód gryczany”

    III.Gospodarstwo Rolno – Pasieczne Leban za „Miód wielokwiatowy leśny

  8. W kategorii „Gotowe dania i potrawy”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Barbara Opioła za „Pierogi mięsne tradycyjne zwane maziokami”

    II.Stowarzyszenie „Jodełka” z Zalesia za „Zupa rybna”

    III.Piotr Brózda za „Karkówka z knedlami z słodką kapustą”

  9. W kategorii „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Andrzej Ożóg za „Nalewka pigwówka”

    II.Teresa Rupa Rakszawa za „Nalewka Dzbanuszek”

    III.Krystyna Grzesik Medynia Głogowska za „Nalewka Laskówka”

  10.  W kategorii „Inne produkty”, miejsca kolejne zajęły:

    I.Koło Gospodyń Wiejskich Irena Toś za „Sałatka Rzepiecha”

    II.Beata Pudysz za „Ostudzina”

    III.Renata Wróbel za „Grzyby po Laskowsku”
     
    Dzięki takim imprezom zaczynamy na nowo odkrywać to wszystko, co z zakresu dziedzictwa kulinarnego pozostawiły nam minione pokolenia.

Produkty tradycyjne są doskonałą formą prezentowania narodowych zwyczajów, odgrywając jednocześnie ważną rolę w pielęgnowaniu dziedzictwa kulturowego. Konsekwencja w odkrywaniu kolejnych produktów tradycyjnych może zaowocować w przyszłości stworzeniem silnego rynku żywności wysokiej jakości. Działania w tym zakresie wpisują się w ochronę dziedzictwa kulturowego naszej małej Ojczyzny i jest to zasługą wszystkich producentów produktów tradycyjnych.

Festiwal udało się zrealizować m.in. dzięki wsparciu finansowemu ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz samorządu województwa.

Marszałek Mirosław Karapyta wręczając dyplomy wyraził słowa uznania dla wszystkich producentów produktów tradycyjnych za trud, determinację i szeroko pojętą aktywność w dziedzinie promowania i propagowania nie tylko samych produktów, ale także metod i receptur ich wytwarzania, opartych na tradycjach kulinarnych naszego regionu. Uczestnicy konkursu otrzymali także nagrody rzeczowe.

Zenona Mokrzycka

Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej

"Herb Województwa Podkarpackiego"

 
 
 
 

Copyright © Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.www.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30

Znak promocyjny Województwa Podkarpackiego